Begijntjes Laat Besluit

In Hoogstraten krijgen de kinderen tijdens de vakantie weinig kans om zich te vervelen. Gans de maand augustus staat immers in het teken van "Begijntje". Als ze in Hoogstraten "Begijntje" zeggen, dan bedoelen ze hier vaak Begijntjes Laat Besluit mee. Dit folkloristisch kinderfeest vindt elk jaar plaats op de voorlaatste zondag van augustus en dit jaar is dit op 18 augustus.

De traditie van dit folkloristisch kinderfeest gaat terug tot het begin van de vorige eeuw. Het feest dat in die tijd bekend stond als "Begijntjes Kermis" zou zoals de naam het nu zegt, duiden op een "laat besluit" van de begijntjes om het hof niet zoals gebruikelijk om 20.00 uur, maar pas om 22.00 uur te sluiten. Zo konden de begijntjes zelf ook gaan kijken naar de kinderen die "Begijntjes Kermis" vierden.

Het huidige kinderfeest bevat nog steeds de ingrediënten van weleer;
het zingen voor de nodige "centjes om te vieren", het verkleed dansen en zingen rond 'den hoop' en het verkleed in stoet door het dorp trekken. Vanaf de jaren '60 kregen de Hoogstraatse kinderen een echt podium, waarop elk gebuurte een nummertje mag uitvoeren. Vroeger was dat meestal de uitbeelding van een volksliedje of een Kempische dans, maar de laatste jaren treden de meeste groepen aan met een eigen creatie rond één of ander actueel thema. Na de middag vertrekken alle groepen in stoet naar het stadhuis, in het centrum van Hoogstraten. Dit is een kleurrijke bedoening, aangezien de kostuums nog altijd worden gemaakt zoals het reglement het voorschrijft, volledig uit crêpepapier (de mama's zijn reeds weken vooraf druk bezig met het maken van al deze prachtige crêpe-papieren kostuums). Bovendien voert elk gebuurte ook nog eens een prachtige praalwagen mee.

Kinderen op het podium
Omstreeks 14.00 uur is het grote moment dan eindelijk aangebroken en mag de eerste groep het podium op. De vele kijklustigen hebben dan al lang een goede zitplaats gevonden op de tribune. Ook staan er nogal wat mensen te kijken langs de kant. Elk nummertje duurt maximum 5 minuten en het einde van de optredens is voorzien rond 17.00 uur. De optredens vinden plaats in open lucht, liefst onder een stralend zonnetje als het even kan.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar
Toerisme Hoogstraten
Vrijheid 149
2320 Hoogstraten
Wanneer
Dit evenement is voorbij.
Prijs
Gratis
Contact
toerisme@hoogstraten.be
Fax: 03 340 19 55